Pavlicenko s-a născut în 1916, într-un mic oraş din Ucraina. În copilărie, era văzută mai degrabă ca un baieţoi independent, încăpăţânat şi „indisciplinat în clasă”, după cum arată cel mai mare institut de cercetare din lume, Smithsonian.
La 14 ani, Pavlicenko s-a mutat cu familia la Kiev, unde a lucrat ca polizor într-o fabrică de muniţie, relatează Business Insider.
La fel ca mulţi tineri la acea vreme, Pavlicenko s-a înscris în Osoaviakhim, o organizaţie paramilitară care îi învăţa pe ruşi cum să manevreze armele.
„Când băiatul unui vecin s-a lăudat cu performanţele sale în poligonul de tragere, m-am hotărât să demonstrez că o fată se poate descurca la fel de bine. Aşa că am exersat foarte mult”, a povestit Pavlicenko, potrivit Smithsonian.
Pe 22 iunie 1941, Adolf Hitler a rupt legăturile cu Iosif Stalin, iar trupele germane au intrat în Uniunea Sovietică. Pavlicenko s-a grăbit să se înroleze în armată pentru a-şi apăra ţara, însă iniţial a fost refuzată din cauză că era femeie.
„Arăta ca un fotomodel, cu manichiura făcută, cu haine la modă şi cu părul aranjat. Pavlicenko i-a spus celui de la recrutare că vrea să ţină o puşcă în mână şi să lupte. Bărbatul a râs şi a întrebat-o dacă ştie ceva despre puşti”, a relatat site-ul Soviet-Awards.com despre eforturile Liudmilei Pavlicenko de a intra în armată.
Chiar şi după ce Pavlicenko a prezentat certificatul de lunetist pe care îl obţinuse de la Osoaviakhim, oficialii ruşi tot au insistat să lucreze ca asistentă medicală. „Nu le permiteau fetelor să se înroleze în armată, aşa că a trebuit să apelez la tot felul trucuri”, a explicat Pavlicenko.
Testul : să împuşte doi români
În cele din urmă, Armata Roşie i-a permis să vină la un test. I-au dat o armă şi i-au arătat doi români care luptau de partea germanilor. I-a împuşcat cu uşurinţă pe cei doi soldaţi, aşa că a fost acceptată în armată.
Pavlicenko a fost trimisă pe câmpurile de luptă din Grecia şi Moldova, iar în scurt timp a devenit un lunetist detemut, ucigând 187 de germani în primele sale 75 de zile de război.
După ce şi-a făcut un renume în Moldova şi Odessa, ea a fost transferată în Crimeea să lupte în Bătălia de la Sevastopol.
Institutul Smithsonian arată că a ucis în total 36 de lunetişti germani, unii dintre ei având în palmares numeroase decoraţii militare. „Asta a fost una dintre cele mai tensionate experienţe din viaţa mea”, a spus Pavlicenko.
A luptat timp de opt luni la Sevastopol, unde a fost premiată de către Armata Roşie şi înaintată în grad. A fost rănită de mai multe ori pe câmpul de luptă.
Pavlicenko a devenit instructor pentru trăgători de elită şi fost primul soldat sovietic care a vizitat Casa Albă, unde s-a întâlnit cu preşedintele Franklin Roosevelt şi cu Prima Doamnă Eleanor Roosevelt.
S-a supărat pe jurnaliştii americani pentru modul în care îi puneau întrebări ostentativ sexiste despre război. Modul în care arăta şi se îmbrăca era şi acesta criticat.
„Îmi port uniforma cu onoare. Are Ordinul Lenin pe ea. A fost murdărită de sânge în bătălii. Este clar că pe femeile americane le interesează dacă pot purta lenjerie de mătase pe sub uniformă. Ce reprezintă uniforma mai au încă de învăţat”, a declarat ea pentru revista Time, în 1942.
Pavlicenko a fost una dintre cele 2.000 de femei-lunetist care au luptat pentru Armata Roşie în Al Doilea Război Mondial şi una dintre cele 500 care au supravieţuit.
Cele 309 ucideri confirmate o plasează printre primii cinci cei mai buni lunetişti din istorie, însă, cel mai probabil, numărul este mult mai mare, pentru că o ucidere confirmată înseamnă că a fost văzută de o a treia persoană.